Świnia

Produkty wytworzone z polskiej wieprzowiny są zdrowe i bezpieczne – informuje resort rolnictwa. Mięso używane do ich produkcji jest przebadane i pochodzi od zdrowych świń, zapewnia ministerstwo. Komunikat został podany w celu zapobieżenia pogłoskom o wieprzowinie skażonej ASF.

„W Polsce żadna chora świnia nie została przetworzona. Podawane w ostatnich dniach przez niektóre media informacje o wykorzystywaniu mięsa ze stref występowania wirusa ASF do produkcji specjalnych konserw są kłamstwem. Nieprawdą jest, że w tym roku były prowadzone jakikolwiek rozmowy dotyczące masowego przerabiania świń na konserwy. Nie były również na ten cel przeznaczone żadne środki”, czytamy w informacji prasowej MRiRW.

W ocenie ministerstwa, podawanie takich informacji może spowodować załamanie na rynku wieprzowiny i narazić na ogromne straty funkcjonującą w Polsce branżę mięsną. Natomiast przekazywanie nieodpowiedzialnych informacji o zagrożeniu dla konsumentów w związku z występowaniem ASF może doprowadzić do olbrzymich strat gospodarczych w całej Unii Europejskiej.

Resort rolnictwa zapewnia, że nie ma żadnych, potwierdzonych doniesień naukowych o zachorowaniach na ASF ludzi.

„Wszystkie świnie znajdujące się w ogniskach ASF są utylizowane. Utylizowane są również wszystkie sztuki trzody chlewnej znajdujące się w tzw. gospodarstwach kontaktowych. Decyzje o utylizacji świń są zgodne z przepisami unijnymi i każdorazowo poprzedzone wnikliwą analizą, dotyczącą możliwości rozprzestrzeniania się choroby, przeprowadzoną przez powiatowego lekarza weterynarii”, uspokaja ministerstwo.

Źródło: MRiRW