Przedwiośnie to trudny okres, wzrastająca temperatura w dzień i silne spadki w nocy nie sprzyjają wegetacji. Aby rośliny przetrwały w dobrej kondycji muszą być właściwie przygotowane. Gorzej, jeśli wcześniej rozhartowały się w wyniku zbyt długiego okresu wysokich temperatur.

Dobrym przykładem uprawy, w której występuje ten problem jest rzepak. Szybko wznawia on wiosenną wegetację. Nowe przyrosty sprawiają, że zgromadzone jesienią asymilaty ulegają rozrzedzeniu i tym samym roślina rozhartowuje się. Kiedy przychodzą chłodniejsze dni, jak ostatnio -9oC w Wielkopolsce i wielu innych rejonach kraju, dochodzi do uszkodzenia roślin przez zamarzającą wodę. Zdarza się, że straty są całkowite.

Aby zmniejszyć negatywne skutki takiej sytuacji trzeba zadbać o dobre odżywienie roślin po to, by podnieść stężenie asymilatów w sokach komórkowych i nie dopuścić do zamarzania wody. Bardzo często do tego celu wykorzystywany jest cynk, czy tez saletra potasowa. Niestety „każdy kij ma dwa końce”. Tak jest również w tym przypadku. Wsparcie roślin cynkiem i saletrą działa do 3 dni, a następne zasilenie można „włączyć” dopiero po 3 dniach odpoczynku. Dlatego trzeba poszukiwać kolejnych sposobów zagęszczenia soków komórkowych.

Okazuje się, że funkcję tę znakomicie spełnia ZumSil, który oparty na innowacyjnej formie krzemu, powoduje żelowanie wody. Monomery kwasu ortokrzemowego (zawarte w ZumSilu), mogą wiązać nawet 20 lub więcej cząsteczek wody. Stanowi on zdecydowane wsparcie rośliny ograniczaniu strat z powodu przymrozków. Kolejną bardzo ważną zaletą ZumSilu jest zdolność do podnoszenia odporności tkanek roślinnych (błon białkowo-lipidowych) na mechaniczne uszkodzenia.

Ten mechanizm również ma swoje warunki skuteczności. Krzem wymaga w roślinie aktywnego transportu. Dlatego najlepiej zastosować go 2-4 dni przed przymrozkiem, gdy temperatury są wyższe (ok 7oC) i roślina będzie prowadzić fotosyntezę. Efekt żelowania jest bezpośrednio powiązany
z zastosowaną dawką i uwidacznia się szczególnie przy dawce interwencyjnej wynoszącej 1l/ha.

Jest jeszcze jeden sposób na podniesienie odporności na przymrozki zwłaszcza jeśli występują one w najbliższą noc. Tym sposobem jest EmFarma Plus. Preparat oparty o konsorcja pożytecznych mikroorganizmów sprawia, że na powierzchni liści i w ich komórkach wydzielana jest trechaloza, cukier podnoszący odporność na przymrozki.

Okazuje się, że w praktyce dostępnych jest wiele sposobów wsparcia roślin przeciw przymrozkom.

Ta wiadomość o możliwości redukcji strat przymrozkowych z pewnością ucieszy wielu rolników i sadowników.

Podsumowując.

  1. Krzem z okrzemek działa nawet przez tydzień w zakresie żelowania wody, a znacznie dłużej w obszarze wzmocnienia błon komórkowych.
  2. Saletra potasowa i Cynk działają trochę krócej, bo do 3-4 dni,
  3. Mikroorganizmy (EmFarmaPlus) przyspieszają powstawanie trechalozy co w sposób naturalny chroni przed zamarzaniem wody ale oprysk należy zrobić w noc poprzedzającą przymrozek lub natychmiast po ustaniu przymrozku.

Autor: Dr inż. Jan Gołba

Ukończył studia rolnicze w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie z tytułem mgr inż. Uzyskał doktorat również na SGGW. Dwa lata zdobywał doświadczenie w zakładzie żywności ekologicznej. Przez osiem lat pracował w jednostce certyfikującej AGRO BIO TEST, w tym przez dwa lata na stanowisku Dyrektora ds. Certyfikacji. Od dwóch lat pracuje w Perma-Guard Agro.

Izba Rolnicza zaprasza do kontaktu i zadawania pytań związanych z biologizacją. Masz pytanie? Napisz na adres  pomoc@biologizacja.pl  Nasi specjaliści i doradcy skontaktują się z Tobą.