Rozpoczęła się nowa kadencja Opolskiego Zespołu Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego. W jego skład wchodzą również przedstawiciele Izby Rolniczej w Opolu.
Wyjaśniamy, czym się zajmuje zespół oraz jakie badania prowadzi Stacja Doświadczalna Oceny Odmian w Głubczycach. Rozmawiamy z dyrektor tej placówki – dr Martą Bednarczyk.
Czym w ogóle jest Opolski Zespół Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego, czym on się zajmuje?
– To organ opiniodawczy dla dyrektora stacji w danym województwie. Podczas posiedzeń, które odbywają się dwa razy do roku ustalane są dobory do doświadczeń, czyli wybierane są odmiany, które następnie są testowane w ramach doświadczeń porejestrowych. Oprócz odmian badamy również w doświadczeniach agrotechnicznych chociażby reakcje na przedplony czy też gęstości wysiewu lub zróżnicowanie nawożenia azotowego. Tak więc w doświadczeniach porejestrowych oprócz odmian badamy również agrotechnikę. Dzięki otrzymanym wynikom poprzez rekomendację najlepszych odmian możemy ułatwić rolnikom trafny wybór odmian, dostosowanych do lokalnych warunków gospodarowania oraz stosowanej technologii uprawy.
Kto wskazuje rośliny do badania?
– Dobory do doświadczeń ustalane są na poziomie województwa, w niektórych gatunkach centralnie. Początkowo odmiany zgłaszane są przez hodowlę w celach rejestracyjnych. Najpierw badane są w doświadczeniach rozpoznawczych w celu ich rejestracji, takie doświadczenia też są prowadzone w naszej jednostce. PDO jest to natomiast system, w którym badamy odmiany, które są już zarejestrowane w krajowym rejestrze lub wspólnotowym katalogu odmian. Z odmian już zarejestrowanych wybieramy te które wykazują wysoki potencjał oraz stabilność w plonowaniu.
Jak długi jest cykl takiego badania?
– Dana odmiana badana jest min. 2 lata, po tym czasie może być rekomendowana do uprawy, jeżeli oczywiście stabilnie i wysoko plonuje we wszystkich punktach w województwie. Brany jest pod uwagę plon jak i pozostałe aspekty chociażby odporność na choroby. Jeżeli w kolejnym roku sprawdza się pod kątem zdrowotności, stabilności plonowania, to wtedy jest wpisywana na Listę Odmian Zalecanych (LOZ). Wpis poprzedzony jest oczywiście spotkaniem Wojewódzkiego zespołu PDO, na którym po przeanalizowaniu wyników doświadczeń następuje decyzja poprzedzona głosowaniem o rekomendacji danej odmiany.
Jakie korzyści mają rolnicy?
– Mają możliwość dobrania konkretnej odmiany do warunków klimatycznych swojego regionu. Doświadczenia prowadzimy w 4 lokalizacjach w naszym województwie, na południu w Głubczycach, w północno-zachodniej części województwa – Łosiowie, północno-wschodniej – Bąkowie, oraz hodowli ziemniaka Zamarte. Każda lokalizacja reprezentuje odmienne warunki klimatyczno-glebowe. Dzięki wynikom otrzymujemy informację, w jakich warunkach, na jakich glebach, jakie odmiany się sprawdzają. Niektóre odmiany potrafią dostosować się do każdych warunków i to właśnie również te zalecamy do uprawy.
Czy obserwuje Pani jakiś trend? W jakim kierunku idzie odporność roślin?
Widzimy, jak zmienia się klimat, hodowle rejestrują nowe odmiany, które potrafią adaptować się do zmieniających warunków. Chociażby pod kątem zdrowotności. W ramach PDO prowadzimy doświadczenia przedplonowe, gdzie badana jest reakcja odmian na konkretny przedplon jak także typowo odmianowe na dwóch poziomach agrotechniki (poziom intensywny i zrównoważony) – ma to miejsce w przypadku zbóż. Na poziomie intensywnym roślina chroniona jest od samego początku, stosowana jest pełna technologia ochrony i dokarmiania dolistnego. W drugim przypadku mamy możliwość sprawdzenia naturalnej zdrowotności roślin. W badaniach sprawdzamy jak odmiany na dwóch poziomach agrotechniki reagują na warunki klimatyczne oraz weryfikujemy ich naturalną odporność. Oczywiście końcowo analizujemy plon i jakość otrzymanego materiału docelowo daje nam to pełen obraz badanych odmian.
źródło: Izba Rolnicza w Opolu