Według indeksu cen żywności Organizacji Żywności i Rolnictwa przy ONZ (FAO), w ubiegłym roku ceny żywności spadły 19,1 procent w porównaniu do 2014 roku. Wartości grudnia 2015 spadły również 1 procent w stosunku do listopada. Jako przyczynę wskazano słabnącą gospodarkę światową.
Starszy ekonomista FAO Abdolreza Abbassian powiedział: „Duża liczba dostaw w obliczu ostrożnego światowego popytu oraz wzmocnienie dolara są główną przyczyną ogólnego osłabienia, które zdominowały ceny żywności w 2015 roku”.
Ceny zbóż spadły 15,4 procent w 2015 roku, a ceny mleka spadły 28,5 proc. Mięso wróciło do cen z 2014 roku.
Większość towarów rolnych ucierpiało w 2015 roku, gdy globalna podaż przewyższała popyt. Eksperci twierdzą, że szanse na odzyskanie cen surowców jest ograniczona w krótkim okresie.
W ostatnich tygodniach, dalsze problemy chińskiej gospodarki rodzą wątpliwość co do ożywienia rynków rolnych.
żródło: ONZ