Strona główna Aktualności Promocja wieprzowiny w Prudniku

Promocja wieprzowiny w Prudniku

1209
0

Fundusze promocji produktów rolnych pomagają rodzimym producentom. Pieniądze gromadzone przez hodowców i plantatorów umożliwiają organizowanie imprez propagujących korzyści wynikające ze spożywania poszczególnych produktów.

Mieszkańcy Prudnika mogli w niedzielę zapoznać się z walorami wieprzowiny. Piknik mięsny zorganizowała Krajowa Rada Izb Rolniczych, Izba Rolnicza w Opolu oraz Agencja Rynku Rolnego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Przez imprezę przewinęło się kilkuset Prudniczan, którzy mieli możliwość degustowania potraw z wieprzowiny: kiełbas, krupnioka i innych wędlin. Podczas prezentacji multimedialnych można było poznać zalety wieprzowiny oraz przepisy na przygotowanie potraw. Dla najmłodszych przeprowadzono konkursy z nagrodami. W zabawie wzięły udział dzieci z dwóch prudnickich przedszkoli.

Wieprzowina jest mięsem bardzo popularnym w Polsce, bo na naszych stołach istnieje długa tradycja jej spożycia. Warto jednak pamiętać o tym, żeby przy zakupie zwracać uwagę na informacje dotyczące pochodzenia mięsa oraz łańcucha przechowywania.

Eksperci żywieniowi podkreślają również wagę samego przygotowywania potraw. Aby nie przyjmować nadmiernych ilości szkodliwych tłuszczów, należy raczej dusić, gotować i grillować. Smażenie i pieczenie jest również stosowane, ale popularne kotlety schabowe, to prawdziwe „bomby” kaloryczne i cholesterolowe.

Mięso wieprzowe jest jednym z głównych źródeł pełnowartościowego białka w naszej diecie. Dlatego obok zbóż, warzyw i owoców powinno być ono stałym elementem każdego menu. Nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik jest indywidualne. Zależy ono od wielu czynników m.in. płci, wieku, masy ciała, a także stanu zdrowia. Ocenia  się, że codziennie powinniśmy dostarczać organizmowi od 10% do 15% energii właśnie z białek.