UDOSTĘPNIJ

Kolejna grupa młodzieży z Zespołu Szkół w Komornie przebywała na praktykach w Grecji, w ramach programu POWER na zasadach ERASMUS+. Wyjazd odbywał się w dniach 1 – 16 lipca 2017 r.

Celem praktyk było pokazanie młodym ludziom specyfiki pracy na roli w innych warunkach klimatycznych, cech rolnictwa greckiego oraz zasad rządzących uprawami w tym kraju. Młodzież miała okazję przekonać się na czym polega uprawa gaju oliwnego i popracować przy przycinaniu drzew oliwnych. W praktyce okazało się, że  greccy rolnicy – farmerzy pracują w skrajnie innych warunkach klimatycznych. Upał oraz brak opadów w letnich miesiącach nie sprzyjają ludziom, ale dobrze wpływają na plony. Praca w gajach oliwnych nie należała do łatwych, ale młodzież poradziła sobie z tym wyzwaniem. Bardzo pouczające było dla młodych ludzi poznanie zdrowotnych właściwości oleju tłoczonego na zimno z zielonych oliwek. Ogromna zawartość polifenoli oraz innych składników pozytywnie wpływa na cały ludzki organizm. Warto dodać, że wszystkie uprawy oliw w gospodarstwie, które odwiedziła młodzież, są uprawami BIO, co oznacza, że nie używa się podczas prowadzenia sadów żadnych chemicznych substancji czy nawozów. Wszystko jest naturalne, a olej z oliwek z takich opraw smakuje wyśmienicie. Zapotrzebowanie na olej z uprawy BIO jest ogromne. Do wytłoczenia 1 litra oliwy potrzeba 10 kg owoców. Cena jednego litra oleju BIO sięga kilkunastu euro.

Uprawy szklarniowe w klimacie Grecji są zjawiskowe. Warzywa i owoce szklarniowe uprawia się w Gracji cały rok. Pomidory, ogórki czy cukinie dojrzewają w szybkim tempie. Zaletą klimatu tego kraju jest  to, że warzywa dojrzewają zanim jakikolwiek szkodnik zdąży się rozmnożyć w takiej ilości, aby uszkodzić płody. Grecja słynie z produkcji warzyw i owoców. Młodzież miała okazję na własne oczy zobaczyć na czym polega i w jakich warunkach odbywa się ich produkcja w warunkach klimatycznych odmiennych od panujących w Polsce. Upał, ogromna wilgotność, błękitne niebo i prażące słońce służą wzrastającym roślinom pod warunkiem dostarczenia im ogromnych ilości wody.

Podczas pobytu w Grecji młodzież realizowała tzw. jednostkę ECVET pt. ”Uprawa warzyw”. Jest to europejski system uznawania osiągnięć, walidacji i uczenia się. Młodzież zdobyła wiedzę dotyczącą upraw w szerokim zakresie metodologicznym.

Pobyt w Grecji to nie tylko sady i uprawy. Uczestnicy praktyk poznali ciekawe możliwości hodowli zwierząt charakterystycznych dla greckiego wybrzeża Morza Egejskiego. Hodowla małży czy węgorzy, które sprzedawane są do wielu krajów europejskich to bardzo ciekawe przedsięwzięcia osób prowadzących własne gospodarstwa – firmy. Ciekawe i niepopularne pomysły na prowadzenie własnej działalności gospodarczej przez greckich przedsiębiorców stanowią nieodłączny element przemysłu rolnego Grecji. Grecja to także niepowtarzalna historia i przyroda. Uczniowie z Komorna odwiedzili plaże Lefkady, ruiny antycznego miasta Nekropolis oraz spotkali delfiny podczas rejsu statkiem.

Na pytanie zadane uczestnikom praktyk: czy warto brać udział w programie PO WER na zasadach  Erasmus+? Wszyscy jednoznacznie odpowiedzieli: WARTO! W przygotowaniu kolejny projekt i kolejne wyjazdy zagraniczne uczniów z Zespołu Szkół w  Komornie i nie tylko.

Opiekunami grupy podczas praktyk w Grecji byli mgr Urszula Pietruszka oraz mgr Sławomir Jakoniuk – nauczyciele Zespołu Szkół w Komornie.