UDOSTĘPNIJ

Przedstawicie Izby Rolniczej w Opolu, wiceprezes Marek Froelich i członek zarządu Leszek Fornal, odwiedzili górzyste rejony Hiszpanii w ramach programu Erasmus+. Partnerzy projektowi przyjechali na spotkanie z Czech, Rumunii, Portugalii i Bułgarii do górskiego miasteczka Jaca.

Izba Rolnicza w Opolu jest beneficjentem partnerskiego projektu „Agropuzzle 3” w ramach programu ERASMUS+.

Celem wizyty w Hiszpanii było porównanie zasad i warunków w jakich działają małe formy gospodarstw w obrębie rolnictwa. Tematem przewodnim pierwszych dni pobytu w Hiszpanii była rasa bydła mięsnego „Pirenejka”. To wyjątkowo odporny gatunek bydła, żyjący na terenach gór od ponad 2 tysięcy lat, a obecnie wracający do łask. Hiszpania zaskakuje również wyjątkowym jedzeniem oraz brakiem turystów w Pirenejach. Delegacja izby rolniczej poznawała też tajniki hodowli mięsnej rasy bydła, które przebywa większość cześć roku na górskich pastwiskach, a ich wypas nadzorują drony. Zaawansowana technika komputerowa w służbie hiszpańskich rolników sprawdza się doskonale. Ciekawe sposoby produkcji serów dojrzewających w jaskini czy produkcja dżemu według starych, hiszpańskich receptur to niektóre ciekawostki lokalnej produkcji żywności.

Ostatni dzień pobytu w Hiszpanii przebiegał pod znakiem trufli. Hiszpanie rozwijają nowy interes: powstają tam truflowe plantacje. Młode drzewka z zaimplantowaną grzybnią rosną aż 5 lat zanim pojawią się pierwsze owocniki najdroższego grzyba na świecie. Za kilogram trufli można dostać nawet 2000 euro. Plantacje rosną jak przysłowiowe grzyby po deszczu. Malownicze winnice, firmy rodzinne produkujące wina na lokalny rynek to stały krajobraz Hiszpanii.

Kolejne spotkanie w ramach projektu „Agropuzzle 3” odbędzie się w marcu 2018 r.